Eenieder die zich op de bouwplaats begeeft, dient de veiligheidsinstructies die daar gelden op te volgen. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) als helm, jas, schoenen en reddingsvest dienen te allen tijde gedragen te worden door de bouwvakkers zelf, maar ook door bezoekers van Rijkswaterstaat en aannemer Volkerbrug. Voor risicovolle activiteiten worden ook aanvullende PBM’s gebruikt, denk aan het gebruik van specifieke handschoenen, een veiligheidsbril en/of gelaatscherm voor til- en laswerkzaamheden.
Naast PBM’s worden dagelijks de veiligheidsrisico’s met elkaar besproken en wordt bekeken hoe deze kunnen worden weggenomen, om op die manier samen veilig door te werken. Er zijn in de werkvoorbereiding meerdere veiligheidsplannen opgesteld door Rijkswaterstaat en Volkerbrug, waarin beschreven staat hoe hiermee om te gaan. Ook opdrachtgever Rijkswaterstaat heeft alles wat binnen haar invloedsfeer ligt, gedaan om een veilige werkplek aan de aannemer te bieden. Zo zijn stremmingen en verkeersmaatregelen opgesteld en afgestemd met alle betrokken partijen.
In de Coronacrisis zijn ook aanvullende maatregelen bedacht om zo veilig en gezond mogelijk te kunnen blijven werken. De Rijksoverheid heeft met de bouw- en technieksector het Protocol Samen veilig doorwerken opgesteld met daarin aangescherpte maatregelen op bouwplaatsen. Voorbeelden van de maatregelen zijn: niet samen reizen van en naar de bouwplaats, deel geen gereedschap met collega's, steeds 1,5 meter afstand houden en verstandig (gescheiden) schaften. Werknemers van aannemer Volkerbrug gebruiken hierop aanvullend ook nog een volgelaatsscherm en een aanblaasunit om veiligheidsrisico’s ten gevolge van Coronavirus nog meer tegen te gaan. Ondanks alle beperkingen en onzekerheden in de Coronacrisis lopen de renovatiewerkzaamheden aan de Wantijbrug volgens planning. Hiermee toont aannemer Volkerbrug doorzettingsvermogen, veerkracht en flexibiliteit om de Coronacrisis samen te doorstaan. Alleen samen krijgen we Corona onder controle!