De afsluiting van de Wantijbrug begon goed. De Fietsersbond trapte maandag 20 januari in de ochtendspits af met een aanmoediging voor fietsers op de brug: gratis krentenbollen. Daarna werd het wel even spannend. Zou het verkeersinfarct dat door sommigen voorspeld was, zich inderdaad voordoen? Nu de eerste week voorbij is, kunnen we concluderen dat echte chaos uitgebleven is. Dat is vooral een compliment voor alle weggebruikers die inspeelden op de gewijzigde situatie en gebruikmaakten van de aangeboden reisalternatieven.
Dagelijks overleg
Om alles in goede banen te leiden, overlegden alle betrokken partijen afgelopen week dagelijks over de gevolgen van de afsluiting. Rijkswaterstaat, de wegbeheerders van de gemeenten Papendrecht en Dordrecht, de nood- en hulpdiensten, de provincie Zuid-Holland en vervoersmaatschappij Q-Buzz, iedereen volgde de ontwikkelingen op de voet.
Verbeterpunten
In de overleggen evalueerden we alle verkeersmaatregelen. Staan alle borden goed en is de omleiding duidelijk? En ook: waar loopt het vast en kunnen we daar iets aan doen? Daarnaast kwamen onder meer de volgende verbeterpunten aan de orde:
- Er is veel misbruik gemaakt van de calamiteitenroute
- Er werden veel vragen gesteld over de locatie en functie van verkeersregelaars
- Er rijden vrachtwagens met gevaarlijke stoffen door de stad
- De bebording voor omleidingen bleek niet overal even duidelijk
- Het fietspad langs de N3 is niet overal goed verlicht
Verkeersmaatregelen verbeterd
Naast de eigen bevindingen van alle betrokken partijen namen we ook de suggesties en klachten van weggebruikers mee die binnenkwamen via de Rijkswaterstaat-informatielijn 0800-8002 of bij de gemeente Dordrecht. Zo kreeg de gemeente Dordrecht veel klachten over vaststaand verkeer, afgesloten straten en onbereikbare winkeliers. Op basis van alle ervaringen zijn op vrijdag 24 januari de verkeersmaatregelen aangescherpt. Bovendien werkt de gemeente Dordrecht continu aan verkeerskundige verbeteringen. Bijvoorbeeld door verkeerslichten beter af te stellen en verkeersregelaars gerichter in te zetten.
Uitzonderingen toegestaan
Voor Rijkswaterstaat is het van belang dat er zo min mogelijk vrachtwagens, auto’s en motorfietsen over de Wantijbrug gaan. Maar daarop zijn uitzonderingen gemaakt. Sowieso mogen fietsers en voetgangers wel over de brug. Daarnaast is er een uitzondering voor het openbaar vervoer en in het verlengde daarvan de Drechthopper-busjes van Stroomlijn voor mensen die niet zelfstandig kunnen reizen. Ook nood- en hulpdiensten kunnen gebruikmaken van de brug. In aanvulling daarop is met het Albert Schweitzer Ziekenhuis een noodprotocol opgesteld voor doorgang van medewerkers in spoedeisende situaties.
Geboden reisalternatieven succesvol
Tot slot hebben we gekeken naar het effect van de maatregelen om reisalternatieven te stimuleren in samenwerking met Ways2go (De Verkeersonderneming) en Samen Bereikbaar. Deze maatregelen blijken succesvol. De afgelopen week laat het volgende beeld zien:
- Er rijden minder auto’s
- Meer mensen reizen met bus en trein
- Beschikbare leenfietsen en e-bikes zijn in trek
- Bedrijven in de regio werken constructief mee, onder meer met de gratis OV-probeerpas
- De Fietsersbond en omwonenden zijn blij met de afsluiting vanwege de stilte