Drukte op de pont vooral tijdens ochtendspits

16-02-2022

We hebben een aantal meldingen ontvangen over drukte op de pont bij de Papendrechtse brug in de ochtendspits. Uit de eerste cijfers voor het gebruik van de pont blijkt dat met name de pont van 7.45 uur van Papendrecht naar Dordrecht erg druk is met soms meer dan ruim 100 gebruikers.

De overige ponten zijn veel minder druk, zeker na de ochtendspits die vanaf 7.30 uur tot circa 8.00 uur ligt. Tot nu toe kunnen alle passagiers wel mee als ze ten minste op tijd zijn voor de afvaarten. De pont vertrekt wel stipt volgens de dienstregeling omdat aan de overkant ook weer fietsers en voetgangers staan te wachten. Het is daarom helaas niet mogelijk om – eenmaal van de kant - passagiers mee te nemen die net na vertrektijd arriveren.

We hebben met de exploitant Riveer gekeken naar mogelijke oplossingen. In de praktijk lukt het niet om meer dan twee vaarten per uur te maken. Daarvoor kost het op- en afstappen teveel tijd. Riveer heeft ook geen grotere pont beschikbaar.

We adviseren passagiers van de drukke ochtendpont vanuit Papendrecht het volgende:     

  • Kom op tijd.
  • Volg de instructies van de bemanning en zet je fiets zoveel mogelijk op het achterdek.  
  • Kijk of je een pont eerder of later kan pakken als dat mogelijk is.
  • Scooters nemen op de pont veel ruimte in beslag. Kijk of je eventueel kan omrijden via de Baanhoekweg.

Het dragen van een mondkapje aan boord is verplicht. Dit staat aangegeven op en bij de boot. De bemanning wijst mensen hier ook op bij het aan boord gaan. Met het verdwijnen van de mondkapjesplicht op andere plaatsen, zal de verplichting in het ov steeds moeilijker te handhaven zijn. Dit is ook niet de rol van de matroos, het wijzen op de verplichting wel. Passagiers hebben hierbij ook een eigen verantwoordelijkheid.

Uiteraard blijven we de situatie de komende tijd monitoren. Zeker als het thuiswerkadvies vervalt en het voorjaar voor beter fietsweer zorgt, maken mogelijk meer mensen gebruik van de pont.

We realiseren ons dat het om een drukke fietsroute gaat en dat blijkt ook uit het aantal gebruikers van de pont. Fietsen helpt om de Drechtsteden bereikbaar te houden. Daarom vinden we het belangrijk dat er een goed alternatief is tijdens de werkzaamheden aan het fietspad op de brug zodat mensen blijven fietsen. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Vlot en veilig verkeer rond de Drechtsteden is belangrijk. Daarom werkt Rijkswaterstaat voor N3werkzaamheden nauw samen met de Drechtsteden gemeenten en de provincie Zuid-Holland.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over het project?

Per mailContactformulier

TelefonischBel gratis de informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002. Wij zijn zeven dagen per week bereikbaar. Op weekdagen tussen 07.00 uur en 20.00 uur, op zon- en feestdagen tussen 10.00 uur en 18.30 uur.

Volg ons ook op:

 

 


 

Rijkswaterstaat werkt voor N3werkzaamheden nauw samen met de Drechtsteden gemeenten en de provincie Zuid-Holland.

 

 

Cookie-instellingen