Binnen de tunnel, die 42 meter lang is en een diameter heeft van 1.6 meter, komt een laag zand zodat het voor de dieren natuurlijk aanvoelt. Daarnaast is er een continue lijn van keien die als schuilplaats voor kleine dieren moet dienen. Er worden ook rasters aangebracht die de dieren vanuit het landschap naar de ingang van de tunnel leiden.
In het verlengde van de faunatunnel is een faunabrug gerealiseerd, zodat dieren het water kunnen oversteken. De locatie sluit goed aan op bestaande leefgebieden en landschapselementen. Het is een veilige verbinding tussen Dordtse Hout en Sterrenburg.
Faunapassages
Veel natuurgebieden zijn versnipperd doordat kanalen, spoorwegen en autowegen er dwars doorheen zijn aangelegd. Dat betekent dat veel dieren vastzitten in een te klein territorium. Bij het vernieuwen of aanleggen van wegen houdt Rijkswaterstaat rekening met de leefbaarheid voor mens én dier. Want ook dieren moeten van A naar B. Faunapassages zorgen ervoor dat dieren veilig van het ene naar het andere natuurgebied kunnen oversteken. Zo kunnen ze veilig op zoek naar voedsel en een partner.
Rijkswaterstaat legt al 30 jaar faunapassages en faunavoorzieningen aan en is wereldwijd koploper in de ontwikkeling en aantallen. Het totaal aantal faunapassages in Nederland wordt geschat op meer dan 1000.